Nieuws

De expositie in de patio van Het Zonnehuis te Zwolle is vooreerst niet toegankelijk voor het publiek vanwege de corona crisis.

Expositie Ridderstraat 8 in Hattem

Vanaf 5 juli heeft het gilde de beschikking over de ruimte van de voormalige Wereldwinkel. We hebben er een leuke expositie ingericht. De expositie tot het einde van dit jaar elke woensdag- en zaterdagmiddag geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Inrichten expositie in Het Zonnehuis te Zwolle

Maandag 9 maart is de expositie van leden van het Beeldhouwersgilde Hattem e.o. ingericht in de binnentuin van Het Zonnehuis aan de Nijenhuislaan te Zwolle. 10 beelden zijn geplaatst. De expositie heeft geen einddatum, zal periodiek andere werken laten zien en is voor iedereen toegankelijk. Lees verder ….

Inrichten 2019-2020 expositie in het Stadhuis Hattem

Vrijdag 20 september zijn de leden druk geweest met het inrichten van de jaarlijkse expositie in het Stadhuis van Hattem. Er zijn weer prachtige beelden te bewonderen. De expositie is samen met de schildersgroepen van Marieke Havekes en Carla Hagemans en loopt van 23 december tot en met 30 januari.

Op de knieën, want het moet wel precies waterpas!

Algemene Ledenvergadering 2019

Vrijdag avond 27 sept 2019 was de jaarlijkse ledenvergadering van het beeldhouwgilde Hattem en omstreken en een interessante presentatie van beeldend kunstenaar Jan van Ijzendoorn uit Arnhem  die voor iedereen toegankelijk was.  Deze avond was in Atelier Steengoed van Henk Beernink  , 3 industrieweg  1 in Hattem . Dries Jonker ,voorzitter van het beeldhouwgilde , stond in het bijzonder stil bij het zeer geslaagde bronzen koppen project van oud Hattemers op het tinnenplein wat het beeldhouwgilde het afgelopen jaar gerealiseerd heeft . Op dit moment  hakken  wekelijks ruim 90 amateurbeeldhouwers  in het atelier en is het merendeel lid van het beeldhouwgilde.

Het beeld moet uit de steen vrij gemaakt worden. Lezing door Jan van IJzendoorn.

Jan van IJzendoorn  prees het gilde om de toewijding , vakmatigheid en de liefde voor de beeldende kunst. Hij verwees naar zijn bronzen beeld van de schildpad en de haas dat haastig en spoed zelden goed zijn en dat rust en gepassioneerd zijn nodig zijn voor mooie eindresultaten.  De deelnemers nam hij mee n.a.v. van afbeeldingen van zijn werk  in zijn visie over omgevingskunst.  Hoe kunst onderdeel van het wonen en leven kan zijn.  Hij maakt veel gebruik van verschillende materialen in één beeld  zoals  brons, steen en ijzer  die op deze manier weer een eigen taal gaan spreken.  Beelden dragen vaak iets over wat de spreektaal niet volledig kan vatten. Houdingen ,intenties en gemoedtoestanden.  Het materiaal is daarbij dienstbaar  aan wat er uitgedrukt moet worden.  Beelden worden mooier naarmate ze ouder worden. Het is een  fascinerende wisselwerking tussen het beeld en de omgeving waar het geplaats wordt. Belangrijk is om de schaduw van beelden ook als deel van de werkelijkheid te zien.  In zijn werk ,het zonneveld, in Wijchem lied hij zien hoe de leegte volume geeft aan het beeld.   Ten slotte  nam hij de deelnemers verder mee in  de Land art en landschapsarchitectuur.  Als beelden kunstenaar is hij veel betrokken om kunstzinnige ingrepen te doen in het landschap.  Op zijn website zijn hiervan imposante voorbeelden te zien. www.janvanijzendoorn.nl

Rotonde Blankenborch te Vianen, 2009 (bron website Jan van IJzendoorn)

25 mei Beeldhouwersgilde Hattem nadrukkelijk in beeld op de kunstmarkt in Hattem

De kunstmarkt was een succes. Het weer was goed, de bezoekers in ruime aantallen aanwezig en de sfeer door de aanwezig orkestjes weer prima. Het beeldhouwersgilde had haar vaste plek, achter de tinne, en de hele dag door was het er gezellig druk met veel kinderen die zelf een beeldje konden maakten. Veel volwassen bezochten ons en keken naar de tentoongestelde beelden of naar het beeldhouwen dat ter plaatse gebeurde.

23 mei Onthulling van de Koppen op het Tinneplein

Onder een flinke belangstelling zijn de Koppen donderdagavond 23 mei onthuld. Belangstellenden verzamelden zich op de Markt, waarna het naar het Tinneplein ging voor de onthulling

Menno Sypkens-Smit onthulde het portret van zijn vader. Het portret is gemaakt door Roely Aalbers

Vervolgens onthulde Hans Veltkamp het portret van generaal Hoefer, gemaakt door Ercia Hadjidakis.

Als laatste onthulde de heer Wiggers, burgemeester van Hattem, het portret van Daendels, dat gemaakt is door Emke Kuipers.

Het Sint Annagilde was aanwezig en luisterde het geheel op.

13 april Seizioenafsluiting met expositie bij Steengoed Atelier Beernink

Zaterdag 13 april was er weer de jaarlijkse seizoenafsluiting bij Steengoed Atelier Beernink. Onder het genot van een hapje en een drankje werden de geëxposeerde producten van het afgelopen seizoen bekeken. De diversiteit was weer enorm en de kwaliteit hoog. Een overzicht van al het geëxposeerde werk vindt u hier.

12 April 2019 Onthulling van het mozaiek van Be Thoden van Velzen

Vrijdag 12 april is het kunstwerk van Be Thoden van Velzen onthuld. Het grote mozaiek hing altijd aan Het Uilennest in Hattem. De huizen aldaar zijn er niet meer en het kunstwerk hangt nu op de hoek van de straten Zevenhuizen-Hollewand. Het is in de tussentijd gerestaureerd en in een roestvrijstalen frame opgenomen. De restauratie is uitgevoerd door leden vanm het Beeldhouwersgilde Hattem e.o. Er was een grote belangstelling mede vanwege de renovatie van 32 woningen aan de straat Zevenhuizen.

U vindt een uitgebreid verslag van de restauratie hier.

16 februari – 30 maart. Kijk hier… kijk daar KOPPEN!

Is een wandelexpositie met portretten door de eeuwen heen op 13 verrassende locaties in de binnenstad van Hattem. Het Beeldhouwersgilde Hattem doet aan deze wandelexpositie mee met een drietal portretten.

Het zijn de portretten van:

H.W. Daendels. (1762-1818),patriot, gemaakt door Emke Kuiper

F.A. Hoefer. (1850-1938), gepensioneerd generaal en archivaris te Hattem, gemaakt door Erica Hadjidakis

J.H. Sypkens Smit. (1913 -2001), huisarts en lokaal historicus, gemaakt door Roely Aalbers – Moes

Locatie: Het Pannenhuis, Ridderstraat 22, di. t/m za. 11 tot 17 uur

De portretten krijgen vervolgens een vaste locatie in de binnenstad van Hattem en worden binnenkort onthuld. Nadere informatie volgt over locatie en datum van onthulling.

Beeldententoonstelling en tuinfoto’s in Stadhuis Hattem januari 2019

In het stadhuis van Hattem heeft in januari 2019 het Beeldhouwersgilde werk geëxposeerd dat het afgelopen jaar gemaakt is. 

RTV Hattem heeft aandacht besteed aan onze expositie.  https://www.youtube.com/watch?v=dU1dI-MSwCo

Impressie van de beelden in het stadhuis van Hattem